Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 17 november 2021

“Gratis VOG promoten bij verenigingen en kerken”

Sinds een paar jaar kunnen vrijwilligersorganisaties, sportverenigingen en kerken een gratis Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen voor hun vrijwilligers die werken met kinderen en andere kwetsbaren. Het blijkt dat slechts een handvol organisaties hier gebruik van maakt. AD Haagsche Courant berichtte er onlangs over.

“Westland is een gemeente die draait op vrijwilligerswerk”, zegt D66-steunraadslid Maxim van Ooijen, “naar verluidt verricht driekwart van de bevolking op een of andere wijze taken op vrijwillige basis. Volgens de website Gratis VOG hebben al heel veel Westlandse sportclubs en scoutingorganisaties zich aangemeld voor deze regeling. Westlandse kerken en buurtpreventies lijken op het eerste gezicht weinig gebruik te maken van de gratis VOG.”

Sportkoepel NOC*NSF lanceert binnenkort een campagne om aandacht te vragen voor de gratis VOG. In vervolg daarop vraagt D66 Westland aan het college om in contacten met de lokale sport- en cultuurkoepels en de kerkelijke organisaties in de gemeente deze regeling nogmaals onder de aandacht te brengen. Van Ooijen: “Aanmelden voor de regeling is slechts een eerste stap. Het daadwerkelijk aanvragen van de VOG voor bestaande en nieuwe vrijwilligers moet wel structureel onderdeel van het beleid zijn, anders heeft het nog niet veel zin.”

Maxim van Ooijen: “De gratis VOG is makkelijk te regelen, met een paar muisklikken heb je er al een. Maar belangrijker is dat het een drempel is waarmee je mensen met slechte bedoelingen buiten de deur kunt houden en de zwakkeren in je organisatie kunt beschermen.”