Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 14 november 2021

Pbd-inzameling Wateringen gaat bij voorbaat al mis

“We hebben wethouder Snijders nog zó gewaarschuwd: denk goed na voordat je in Wateringen het pbd-afval gescheiden gaat inzamelen, want het dreigt mis te lopen. En ik vind het heel vervelend dat we gelijk krijgen”, zegt D66-steunraadslid Maxim van Ooijen. Inmiddels heeft hij ook de brief ontvangen dat hij een zak met pbd-afval aan een paal kan hangen of in een container kan stoppen en dat de grijze kliko nog maar een keer per drie weken naar buiten hoeft. Maar die brief zou hij helemaal niet moeten krijgen.

“Ik woon in een flat, ik heb helemaal geen grijze kliko om buiten te zetten. De hoogbouw in dit dorp, en in Kwintsheul, heeft bovengrondse verzamelcontainers voor gft-afval en restafval”, legt Van Ooijen uit, “bovendien zou er voor hoogbouw niets veranderen en zou de wethouder geen actieve reclame maken voor flatbewoners. Daarbij staan er in heel Wateringen maar acht pbd-containers, dat is een per 825 huizen. ”

Het probleem zit in de nieuwe gemeentelijke afval-app. Maxim van Ooijen: “In de app hebben ze alle Westlandse adressen gestopt en daar de afvalkalender aan gehangen. Het gevolg is dat iedere flatbewoner elke week een melding krijgt dat de kliko naar buiten moet. Deze gegevens zijn blijkbaar gekoppeld aan de brieven en dus gaat het lelijk mis. Je kunt erop wachten dat het volgende maand in Naaldwijk en Honselersdijk ook verkeerd gaat.”

D66 Westland wil van de wethouder weten hoe hij zo’n fout heeft kunnen maken en hoe dit weer wordt rechtgezet, hoeveel extra pbd-containers er worden geplaatst en wanneer de app de goede informatie voor elke Westlandse woning geeft. Maxim van Ooijen: “De vergadering is pas eind november, maar ik hoop dat de wethouder nu al begint met het rechtzetten van de fouten anders wordt de chaos alleen maar groter.”