Steun ons en help Nederland vooruit

woensdag 8 september 2021

Hotel California

Gemeentepolitiek is een leuk vak. Eigenlijk is het meer een hobby, want als raadslid, en zeker als steunraadslid, heb je er een gewone baan naast om de huur en de boodschappen te kunnen betalen. Normaliter is een hobby iets waar je je hele leven ongestoord aan kunt werken, zoals postzegels verzamelen, modelvliegtuigjes bouwen of merklappen borduren. In de politiek is dat net een beetje anders. Daar moet je elke vier jaar beslissen of je uitcheckt of nog vier jaar bijboekt.

Kortgeleden ontving ik een mail van het bestuur van D66 Westland. Wilde ik ook in 2022 op de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen staan? En zo ja, wilde ik dan op een verkiesbare of onverkiesbare plaats terechtkomen? Oftewel bovenaan of onderaan de lijst.

Het is de vraag die je al vier jaar van tevoren ziet aankomen, maar waar je pas op het allerlaatste moment over na gaat denken. Vier jaar is best lang en ik vind dat je zo’n periode ook moet afmaken. Daarbij komt nog dat ik al een paar jaar meedoe, sinds 1986. Over vier jaar zijn we dan veertig jaar verder. Ook het ontbreken van een ‘thuisfront’ speelde mee. Nu stoppen was helemaal geen onlogische stap.

De afgelopen tijd heb ik advies gevraagd. Ik heb, op een na, iedereen gesproken waarvan ik feedback wilde hebben over mijn functioneren in de raadscommissies en in de partij. Er waren enkele verbeterpunten, maar het dringende advies was: vooral doorgaan. Ik heb dan ook besloten om bij te tekenen voor nog eens vier jaar en te gaan voor een hoge plek op de lijst.

Het blijkt toch helemaal niet zo makkelijk om de politiek vaarwel te zeggen. Ons gemeentehuis is dus misschien wel het Westlandse Hotel California:

You can check-out any time you like,
But you can never leave!

Maxim van Ooijen
steunraadslid D66 Westland
maxim@d66westland.nl

Deze column is verschenen in Het Hele Westland van 8 september 2021.