Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 9 maart 2020

Ook Westland moet vluchtelingenkinderen opnemen

D66 vindt dat ook de gemeente Westland zich bereid moet verklaren een aantal alleenstaande minderjarige vluchtelingenkinderen uit Griekenland op te nemen. Zij heeft daarom het college van burgemeester en wethouders gevraagd om dit aan de regering kenbaar te maken.

Donderdag 5 maart deden de Stichting Vluchtelingen, VluchtelingenWerk Nederland en Defence for Children een oproep aan de Nederlandse gemeenten zich te verenigen in een “Coalition of the Willing”. Door de gemeenten te mobiliseren hopen de organisaties dat Nederland zich uiteindelijk aansluit bij de landen die al kinderen uit Griekenland overnemen. Op de Griekse eilanden verblijven enkele duizenden alleenstaande minderjarige kinderen. Deze kinderen verkeren daar onder erbarmelijke en beschamende omstandigheden. Nederland zou ongeveer 500 kwetsbare minderjarige asielzoekers uit de Griekse kampen moeten overnemen.

Na deze oproep maakte een aantal gemeenten, waaronder Leiden, bekend bereid te zijn een aantal vluchtelingenkinderen op te vangen, mocht de Nederlandse regering daartoe besluiten.

Mark Hendrix, steunraadslid van D66: “Wij vinden het vanzelfsprekend dat ook de gemeente Westland zich het lot aantrekt van deze kinderen en bereid is een aantal van hen op te vangen en een toekomst te bieden. De kinderen wordt de toegang ontzegd tot de meest fundamentele rechten zoals onderdak, water, eten, medische zorg en onderwijs. Ze zijn extreem kwetsbaar, ze kunnen worden misbruikt, verhandeld en sommigen verdwijnen volledig uit zicht.”