Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 4 februari 2020

Het gedicht van Bryan: Wie

Tijdens de Poëzieweek van 30 januari tot en met 5 februari 2020 presenteert elke dag een van de fractieleden een favoriet gedicht. Gedicht nummer zes is uitgekozen door steunraadslid Bryan Verkade.

Derek Otte was twee jaar stadsdichter van Rotterdam. Een van zijn laatste gedichten in die functie was een aangrijpend gedicht om aandacht te vragen voor kindermishandeling. Otte schreef bij zijn gedicht: “Let op je dochtertje, zoontje, nichtje, neefje, buurmeisje, buurjongetje, leerlingen en andere kinderen. Ook op kinderen die allang volwassen zijn. Alleen zijn is soms het rotste wat er is.”

Bryan: “Het gedicht ontroert, maar ik lees er ook een onderliggende boodschap in: laten we wat minder gehaast leven en neem eens echt de tijd om te kijken hoe het met de mensen om je heen gaat.”

Wie

wie
heeft er wat tijd
raadt dat ik vecht
kent de monsters
onder mijn bed

hoort mijn stilte
geeft me wat hoop
weet van de wolk
boven mijn hoofd

wie
kijkt naar me om
zegt me gedag
ziet het verdriet
achter mijn lach

stelt me in staat
biedt vaste grond
vraagt hoe het gaat
en… hoe dat komt

Uit: Stadskrant Rotterdam, 14 november 2018