Steun ons en help Nederland vooruit

maandag 3 februari 2020

Het gedicht van Marja: De halvemaanvis

Tijdens de Poëzieweek van 30 januari tot en met 5 februari 2020 presenteert elke dag een van de fractieleden een favoriet gedicht. Het vijfde gedicht is uitgekozen door fractiemedewerker Marja Hogervorst.

De Nederlandse dichter en prozaïst Cees Buddingh’ (1918-1985) maakte vooral naam met zijn Gorgelrijmen (1953), verzamelde nonsens-poëzie. Hieruit is De Blauwbilgorgel het bekendste gedicht. Het gedicht dat bijna zo bekend is, is De halvemaanvis, een vis die uniek is in zijn soort. Al is deze Halvemaanvis vooral zielig. Zie hem in het wier verscholen, miskend, en vergeefs huilend omdat hij niet voor vol wordt aangezien, zoals zijn neefjes maanvissen.

Marja: “In alle eenvoud is dit een geniaal gedicht, een beetje absurdistisch en daardoor humoristisch. Leuk voor kinderen en andere volwassenen.”

De halvemaanvis

De halvemaanvis
Heeft toch zo’n verdriet,
Omdat niemand hem ooit eens
Voor vol aanziet.

Hij houdt zich stilletjes
Schuil tussen ’t wier,
En denkt: was het vast maar
Mijn laatste kwartier.

Soms rolt er een traan
Langs zijn neus naar benee;
Maar wat wil één zo’n traan
In die eindeloze zee?

Uit: Buddingh’ gebundeld. Gedichten 1936-1985. Nijgh & Van Ditmar, 2010