Steun ons en help Nederland vooruit

dinsdag 27 november 2018

Voorlichting over soa’s tijdens feestweken

Volgend jaar zal tijdens twee Westlandse feestweken door de GGD voorlichting gegeven worden over seksuele gezondheid. De GGD en gemeente Westland hebben dat besloten op aandringen van de D66-fractie.

“Wij merkten dat de GGD vrijwel nooit in Westland voorlichting gaf over geslachtsziekten en veilig vrijen. Ze kwamen wel altijd op Parkpop in Den Haag, maar zelden op festivals in Westland en dat kan natuurlijk niet”, zegt D66-steunraadslid Maxim van Ooijen, “dat ze nu verschijnen bij twee van onze feestweken is een mooi begin”.

Op scholen wordt ook voorlichting over seksuele gezondheid gegeven. Van Ooijen: “Je ziet dat het begin er is, maar er doen veel te weinig scholen mee. Dit jaar maar drie basisscholen en twee middelbare scholen. Het ROC heeft zelfs niet gereageerd op het aanbod van de GGD. Dat is niet netjes, maar ook een enorme gemiste kans om de leerlingen echt nuttige kennis mee te geven. Ik hoop dat snel het ROC en veel meer scholen gebruik maken van de voorlichtingen van de GGD.”

In 2019 gaat de gemeente Westland samen met de GGD kijken naar andere mogelijkheden voor voorlichting aan de jeugd op het gebied van seksuele gezondheid. Of de GGD ook bij Waterpop verschijnt, is nog niet zeker. In het verleden bleek de doelgroep die de GGD wilde bereiken niet voldoende aanwezig was bij het popfestival.