Steun ons en help Nederland vooruit

zondag 23 september 2018

Gemeenteraad getuige van ‘gasexplosie’

Van hulpdiensten wordt verwacht dat zij bij calamiteiten snel en adequaat optreden. Dit kan niet zonder regelmatig oefenen. Zaterdag 22 september 2018 was de gemeenteraad door de Reddingsbrigade uitgenodigd om een dergelijke oefening bij te wonen op het strand van ‘s-Gravenzande. De oefening was een multidisciplinaire met deelname, naast de Reddingsbrigade zelf, de brandweer, de EHBO en de KNRM. Namens D66 Westland waren Maxim van Ooijen en Bryan Verkade aanwezig.’

De ochtend begon heel gewoon met koffie en een inleiding door de voorzitter van de Reddingsbrigade. Tegen het einde van zijn betoog werd hij onderbroken door een explosie waarna een aantal mensen met brandwonden in volstrekte paniek naar binnen stormden. Om ons heen vielen mensen flauw, terwijl wij met zachte hand naar buiten werden gewerkt.

De oefening was begonnen. Naast de gewonden van de explosie lagen er ook twee mensen in zee die gered moesten worden. De eerste tien minuten bestond uit wachten op de hulpdiensten. Die werden direct na het ongeluk gealarmeerd, maar hadden natuurlijk een aanrijtijd. Tijdens de hele operatie werden wij bijgepraat door twee heren van de Reddingsbrigade met een microfoon.

Hoewel het een oefening was, gingen alle diensten uiterst professioneel te werk en binnen het uur was de hele situatie weer onder controle. De oefening werd afgesloten met broodjes voor alle deelnemers en gasten.

Het was ook voor ons een indrukwekkende en leerzame ervaring.